Strip Turnhout


Tina na meer dan 40 jaar hipper dan ooit

Bezoekercijfers om van te duizelen. De 20ste editie van de Tina-dag in het Nederlandse attractiepark Duinrell lokte zomaar eventjes 13.000 bezoekers. Een uitverkochte editie. Opmerkelijk toch, des te meer omdat de inkomprijzen niet echt laag te noemen zijn. Bijna 18 euro vroegen de organisatoren opdat de lezeressen van Tina hun favoriete artiesten en striptekenaars in levende lijve konden ontmoeten. De Nederlandse stripauteur Gerard Leever, die met zijn reeks ‘Suus & sas’ in de Tina verschijnt, was aanwezig op deze succesrijke dag. “Ik had na zondag sterk de indruk dat alle 13.000 meisjes een tekeningetje van ‘Suus & Sas’ hebben gevraagd”, vertelt Leever.

Het weekblad Tina richt zich voornamelijk op meisjes tussen 7 en 13 jaar. Al meer dan veertig jaar lang doen ze dat en met succes. De jonge lezeressen worden er in de kijker gezet, idolen krijgen de nodige aandacht met interview, posters en allerhande en al die jaren spelen ook de talrijke strips een hoofdrol in het meidenblad. Zo kan u nog steeds ‘Noortje’ lezen. De strip van Patty Klein en Jan Steeman loopt al sinds 1975 in het weekblad. Gerard Leever, bekend van o.a. ‘Oktoknopie’ en ‘Gleevers Dagboek’, tekent sinds 2001 de avonturen van de tweeling Suus en Sas voor Tina.

“Ja, de Tinadag was afgelopen zondag en zit nog vers in m’n hoofd”, gaat Gerard Leever van start. “Deze 20ste editie was uitverkocht en dat betekent dat er zo’n 13.000 meiden rondlopen in attractiepark Duinrell in Wassenaar. Vaak met begeleidende moeders want de meisjes zijn qua leeftijd variërend van 8 tot 14 jaar.” Het blijkt vooral een Nederlands fenomeen. “Vlaamse Tina-fans heb ik niet gezien”, aldus de stripauteur. Maar waar heeft de Tina-dag dan zijn succes aan te danken? “Het succes ligt in een combinatie van verschillende dingen. Ten eerste de bekendheid van Tina en juist ook de Tina-dag”, legt Gerard Leever uit. “Het is als het ware een bekend merk geworden. Verder is de sfeer ondanks de drukte bijzonder aangenaam en dat heeft met het publiek te maken. Het zijn over het algemeen heel lieve meisjes en er valt geen onvertogen woord. Er zijn veel bekende schrijvers van kinderboeken en bekende artiesten die op het veld optreden. Er worden door bedrijven veel cadeautjes gegeven. En tussen de bedrijven door valt er veel te genieten in het pretpark zelf.”

 

Een kleur viel op tijdens de jubileumeditie van de Tina-dag. “Dit jaar was er voor het eerst een dresscode. Iedereen moest zoveel mogelijk in het roze komen en dat was zeker sfeerverhogend. Met het gevolg dat Wilma (Leevers vrouw, nvdr.) voor mij een roze T-shirt maakte die ik tijdens het signeren aanhad.” Signeren tijdens een Tina-dag blijkt overigens meteen ook geweldig veel werk voor een striptekenaar. “Ik had na zondag sterk de indruk dat alle 13.000 meisjes een tekeningetje van ‘Suus & Sas’ hebben gevraagd, maar gekheid natuurlijk , het zullen er zeker honderden zijn geweest. Ook al genoeg om het succes van ‘Suus & Sas’ te benadrukken. De tweeling waarvan ik de geestelijke vader ben is al jaren de succesvolste strip van Tina en het is erg leuk om dat eens zo mee te maken en als een soort popster - maar dan gelukkig eentje die niet direct herkend wordt - daar te zitten. Hoe de albums dit jaar verkocht hebben, weet ik nog niet maar vorig jaar zijn er 600 ‘Suus & Sas’-stripboeken verkocht.” Zeshonderd albums over een heel jaar? “Toch niet. Dat was op de Tina-dag zelf. Anders zou ik daar niet zo over opscheppen!”, lacht Gerard Leever. Het succes zorgt er meteen ook voor dat er heel wat plannen voor ‘Suus & Sas zijn. Op dit moment staat ‘Suus & Sas’ wekelijks in Tina , maar er zijn plannen om meer wat langere verhalen te gaan maken. Onlangs verscheen ook de eerste ‘Suus & Sas’-special waarin naast strip ook een spel , dagboekpagina’s van ‘Suus & Sas’, een makeover en een kort tekstverhaal staat.”
2 October 2011, 13:33 admin

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel


Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina