Strip Turnhout


Ontmoetingen in (atoom)stijl met Zep, Erik de Graaf en Yves Chaland

Zep, de geestelijke vader van ‘Titeuf’, is dit jaar eregast op de vierde editie van Les Rencontres Chaland, een festival ter ere van de in 1990 overleden tekenaar Yves Chaland. Het festival biedt zeven exposities, een film- en animatieprogramma, debatten en uiteraard zijn er ook tal van internationale gasten aanwezig. Opgemerkte gast dit jaar is de Nederlandse stripauteur Erik de Graaf, bekend van o.a. ‘Scherven’ en groot bewonderaar van Chaland.

“Ik voel me enorm vereerd”, aldus Erik de Graaf. “Ik zal er verkeren tussen grote tekenaars als Serge Clerc, Ted Benoit, François Avril, Charles Berberian en nog vele anderen.”

De stripauteur noemt Yves Chaland zijn grootste inspirator. “Ik werd een echte stripfan in de jaren tachtig en was vooral erg gecharmeerd van Yves Chaland, Serge Clerc, Ted Benoit, Daniël Torres, enz… Toen ik zelf ging tekenen, ging het eigenlijk vanzelf in die stijl. Ik hou van helderheid in een tekening. Proberen de essentie te vatten in een zo’n duidelijk mogelijk beeld of ontwerp, zonder te veel tierlantijnen en dingen die afleiden. Daarnaast hou ik erg van het sierlijke van Yves Chaland.” Yves Chaland (1957-1990) was een van de grondleggers van de Atoomstijl, gestyleerd realisme (de strakke lijn) gecombineerd met dynamische kenmerken. De Fransman is het meest bekend van stripreeksen zoals ‘Bob Fish’en ‘Freddy Lombard’. Meer dan twintig jaar na zijn overlijden blijft Yves Chaland nog steeds de onbetwistbare referentie voor tal van collega’s. Les Rencontres Chaland gaat door op 8 en 9 oktober 2011 in het Franse dorpje Nérac, de plaats waar Chaland zijn jeugd heeft doorgebracht. Meer info vindt u hier.

6 October 2011, 21:09 admin

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel


Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina