Strip Turnhout


“Meestal zijn strips geen literatuur”

De cover van het nieuwste boek van Paul Baeten Gronda werd getekend door Brecht Evens.

Eind oktober gaat de Antwerpse boekenbeurs weer van start. De stripwebsite De Stripspeciaalzaak grijpt deze gelegenheid aan om meer dan 150 auteurs uit Vlaanderen en Nederland aan de tand te voelen over hun relatie met het beeldverhaal. Wat is de favoriete strip van het schrijversgild? Heeft het beeldverhaal enige beïnvloeding gehad op hun werk? En zijn strips nu literatuur of entertainment? De antwoorden leest u vanaf vandaag dagelijks op De Stripspeciaalzaak.

De link tussen boeken en strips is er altijd al geweest. Literaire klassiekers worden verstript, auteurs wagen zich aan stripscenario’s, boekcovers worden geïllustreerd door striptekenaars, schrijvers worden strippersonages en strips – die dan wel graphic novel worden genoemd – zijn tegenwoordig salonfähig in literaire kringen. Het gaat dus goed met de relatie tussen boeken en strips. Al hoeft het beeldverhaal voor sommige auteurs nu ook geen literatuur genoemd te worden. “Nou, meestal zijn ze geen literatuur. ‘Maus’ van Art Spiegelman is daar misschien een uitzondering op.”, zo antwoordt schrijfster Kristien Hemmerechts op de vraag of strips literatuur of entertainment zijn. Toch zijn er ook auteurs die de stap van auteur naar scenarioschrijver toch wel eens willen zetten. Tom Naegels droomt al jaren om zijn tanden te kunnen zetten in een stripscenario. En dat het lezen van strips een bepaalde beïnvloeding kan hebben op het werk van de auteurs, blijkt uit het antwoord van Ronald Giphart. “Ik las in mijn vormende jaren zeer veel strips en het kan niet anders dan dat dit van invloed is geweest.”, aldus de Nederlandse auteur. De favoriete strips van het ondervraagde schrijversgild is overigens zeer divers. Van ‘Suske en Wiske’ tot ‘Net Doen Alsof Is Ook Liegen’ van Dominique Goblet, boekenauteurs hebben een brede smaak. De komende weken kan u dagelijks de antwoorden van de auteurs nalezen op de stripwebsite De Stripspeciaalzaak.

3 October 2011, 09:38 admin

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel


Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina