Strip Turnhout


Eerste Wereldoorlog centraal in graphic novel ‘Afspraak in Nieuwpoort’

Met ‘Afspraak in Nieuwpoort’ maakt de Vlaamse stripauteur Ivan Petrus Adriaenssens, bekend van o.a. ‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat’   en van de stopgezette jeugdstrip ‘Orphanimo!!’, een historische oorlogsstrip over drie WOI-frontsoldaten. Het album krijgt naast een Nederlandse editie ook meteen een Franse en een Engelse editie. Voor uitgeverij Lannoo is ’Afspraak in Nieuwpoort’ de eerste graphic novel die ze op de markt gooien. “Normaal moest mijn eerste boek ‘Odon’ al een strip worden, maar Lannoo dacht toen nog niet aan strips uitgeven. Er zijn dan toch 40 stripreepjes in gebruikt als illustratie.  De reacties op de tekeningen van ‘Odon’ werden zo goed onthaald, dat ik van Lannoo de kans kreeg om hun eerste graphic novel te tekenen”, vertelt Ivan Adriaenssens.

In ‘Afspraak in Nieuwpoort’ leren een Belgische, Franse en Engelse soldaat elkaar kennen aan het front van Nieuwpoort. Ze hebben net de eerste aanvalsgolf van de Duitsers aan de IJzer afgeslagen. Nadat ze een hele dag met elkaar hebben doorgebracht in de loopgraven spreken ze af om elkaar exact tien jaar later te ontmoeten. De WOI-strip focust op het verhaal van de drie soldaten en vertelt tegelijkertijd het verhaal van de stad Nieuwpoort. Ivan Adriaenssens kan zo stilletjesaan een WOI-kenner genoemd worden. De stripauteur benadrukt echter dat hij nog heel wat andere strips in zijn mouw steken heeft maar dat het WOI-thema hem helemaal in de ban heeft gekregen ontkent hij ook niet. Niet verrassend dus dat een van zijn volgende projecten ook de Eerste Wereldoorlog als thema heeft. “Ik heb een verbijsterend verhaal gevonden en bewerkt over een groepje van vijf sterke Britse vrouwen die naar België kwamen om vrijwillig te werken als verpleegster”, aldus een enthousiaste Adriaenssens.  

‘Afspraak in Nieuwpoort’, 128 bladzijden dik, ligt momenteel in de winkel en kost 19,99 euro. In de Stadshalle van Nieuwpoort loopt nog tot en met 4 december 2011 de tentoonstelling ‘Afspraak in Nieuwpoort’ met originele tekeningen en een making of van de graphic novel. Op de website van De Stripspeciaalzaak vertelt de auteur meer over de totstandkoming van de strip.

8 October 2011, 09:25 admin

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel


Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina