Strip Turnhout


Belgisch Stripcentrum zet Roemeense strip in de kijker

Echte grote, klinkende namen telt het Roemeense striplandschap niet meteen. Dat betekent echter niet dat de strip in Roemenië onbestaande is. In tegendeel, de tentoonstelling ’77 jaar Roemeense strip’ die nog tot 20 mei 2012 te bezichtigen is in het Belgisch Stripcentrum in Brussel toont een rijke geschiedenis en een hoopgevende toekomst.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog werd het Roemeense stripverhaal vooral geïnspireerd, net zoals in de West-Europese landen, door de tijdschriften en strips uit Amerika. Die periode werd echter verstoord door de talrijke omwentelingen die het land moest doorstaan. Strips werden verboden omdat ze aanzien werden als product van het kapitalisme of ze werden aan strenge regels ontworpen zodat tekenaars weinig andere keuze hadden dan zich te houden aan de regels ofwel het land te verlaten om het regime te ontvluchten. Door de isolatie van het land raakten Europese tijdschriften moeilijk de Muur over en lezers moesten dus wachten tot het land democratiseerde om de verschillende, nieuwe genres te ontdekken. Ondanks deze historische obstakels heeft het land een schat aan mooie stripverhalen te tonen. De komst van de democratie zorgde daarbij dan ook nog dat het hedendaagse Roemeense stripverhaal helemaal aan het openbloeien is.

Meer info vindt u hier.

30 October 2011, 15:20 admin

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina