Strip Turnhout


MOOF wil het stripverhaal promoten

Tegenover een groot beeld van de Flowersmurf staat het Smurfendorp uitnodigend opgesteld. We kunnen nog net de neiging onderdrukken om niet met de talrijk opgestelde Smurfenpoppetjes te spelen. Net passeerden we nog de talrijke creaties van de Belgische stripauteur André Franquin en we zouden later oog in oog komen te staan met de imposante trol uit de ‘Trollen van Troy’-reeks en de bekendste stripfiguren uit de Belgische stripgeschiedenis. We bevinden ons in het nieuwe Brusselse stripmuseum MOOF, voluit Museum of Original Figurines, dat volgende week zijn deuren opent voor het grote publiek.

Het bekende Belgisch Stripcentrum in de Zandstraat krijgt er dus een concurrent bij. “Toch niet”, benadrukt curator Geert De Weyer. “MOOF wil een aanvulling zijn van het Belgisch Stripmuseum. We zoeken eerder de  samenwerking op dan de concurrentie aan te gaan. Het grote doel is om de strip te promoten. We zijn partners en zullen hopelijk in de toekomst met gezamenlijke projecten naar buiten komen.” MOOF focust hoofdzakelijk op grote en kleine figurines, stripfiguren in 3D, beeldjes, poppetjes,… met de nadruk op de Belgische strip. Het nieuwe museum telt heel wat topstukken. Over de waarde van die beelden wordt niet gecommuniceerd maar dat sommige stukken niet door de gemiddelde burger aangekocht kan worden, is geen geheim. “Er zitten beelden tussen die de waarde van een kleine villa hebben”, glimlacht De Weyer. “Soms zelfs een grote villa, ja.”

Topstukken dus waarmee de bezoeker al in een van de eerste ruimtes wordt geconfronteerd. Een originele zwart-wit plaat uit de stripreeks ‘Guust Flater’ die wanneer het tegen het licht wordt gehouden de kleuren onthult die Franquin er op de achterzijde had gezet voor zijn inkleurders. De Flower Smurf is zo een ander topstuk. Het werd ooit gemaakt voor een veiling van Unicef door de Zwitserse kunstenaar Gérald Poussin. Een klein foutje wordt ontdekt door de MOOF-curator als we voor het Smurfendorp staan. “Tiens, de Smurfen zijn normaal drie appels groot maar hier zijn de appels wat groot uitgevallen.” Smurfen van een appel groot, dat kan niet. Het foutje zal worden weggewerkt. Het succes van een museum schuilt soms in een klein detail. Nog een blauw nieuwtje tussendoor. De Smurfen zullen binnenkort ook een eigen standbeeld krijgen en een stripmuur. Het resultaat van een samenwerking tussen de stad Brussel, de erven Peyo en MOOF. Het nieuwe museum telt nog andere topstukken. De Sarcofaag van Bobby bijvoorbeeld. Het laatste beeld dat werd ontwikkeld door Jean-Marie Pigeon, net voor M0ulinsart de licentie op de ‘Kuifje’-merchandising overnam. Geruchten gingen dat Fanny, Hergé’s vrouw, een relatie had met de kunstenaar en dat de man daarom nog de kans kreeg om het beeld te maken. 

De bekendste stripreporter van België is overigens best zichtbaar aanwezig in het museum. Beelden uit de ‘Kuifje’-albums zoals ’De Blauwe Lotus’ en ’het Zwarte Goud’, een met bladgoud bedekte Rascar Capac en de op mensengrootte gemaakte Kuifje, professor Zonnebloem en kapitein Haddock in maanpak. Het doet wegdromen. Aandacht ook voor de twee bronzen bustes van de bekende Galliërs Asterix en Obelix. Zwaar om dragen, volgens curator De Weyer. Mooi om te kijken, volgens het publiek. Ook de Vlaamse strip zal aandacht krijgen in Brussel. Zo sloegen de twee grootste stripuitgeverijen uit Vlaanderen de handen in elkaar voor een stripmuur in het museum waarop voor het eerst ‘Jommeke’, ‘De Kiekeboes’ en ‘Suske en Wiske’ verenigd worden. Opvallend trouwens hoe weinig beeldjes er van Vlaamse striphelden bestaan. Daar zal nu misschien wel verandering in komen. Internationale striphelden en reeksen worden niet vergeten. De Amerikaanse superhelden en de manga zullen hun plaats in het museum opeisen.

 

Thematisch zal er ook gewerkt worden. De vrouwen in de strip bijvoorbeeld. Het stokpaardje van Geert De Weyer, naast curator van het nieuwe stripmuseum nog steeds de stripjournalist van de krant De Morgen. Want vrouwen mochten vroeger geen rol van betekenis tenzij als heks, of als bitch of als manwijf. Toch trachte de tekenaars er af en toe een welgevormde vrouw in te stoppen. Edgar P. Jacobs bijvoorbeeld die het waagde een ballerina te tekenen op een tijdschrift dat een van de personages uit zijn ‘Blake & Mortimer’-reeks vasthad. Of dat goed afgelopen is, kom je te weten als je een bezoek brengt aan MOOF. Op het einde van de rondgang staan een twintigtal vitrines opgesteld volgens thema. Beeldjes van stripfiguren ingedeeld onder de noemer privé-detectives, rood, anti-helden,… en samengesteld door studenten van scholen waarmee het museum samenwerkt.

MOOF wil ook buiten de lijntjes kleuren. Niet alleen beeldjes zijn er te bezichtigen. Ook animatiefilms staan in de kijker. De rijke geschiedenis van Belvision, de animatiestudio die o.a. ‘Kuifje en het haaienmeer’ en ‘De Fluit met de zes smurfen’ ontwikkelde, komt aan bod. Met dank aan de Stichting Raymond Leblanc. Leblanc was niet alleen de man achter Belvision maar creëerde ook het weekblad Kuifje en startte het publiciteitsagentschap Publiart op. Zijn stichting schonk MOOF nu onder meer het originele storyboard van ‘De fluit met de zes smurfen’ en de authentieke bioscoopzitjes van de verschillende toptekenaars uit zijn ‘Kuifje’-stal. De eerste tijdelijke tentoonstelling zet de Prix Raymond Leblanc, een prijs voor jonge, beloftevolle tekenaars, in de kijker. En op de opening volgende week donderdag wordt de prijs uitgereikt.

680 stukken kregen we voorgeschoteld. Het museum heeft nog 1.500 stukken ter beschikking. Een museum waarin de organisatie het educatieve – zonder te schools te worden - ook naar voor wil schuiven. Met verrassende citaten en met een parcours waarbij de vijf zintuigen een hoofdrol zal spelen.           

Moof, het nieuwe stripmuseum in Brussel, opent op 28 september 2011 zijn deuren. Meer info vindt u hier.

23 September 2011, 12:05 admin

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina