Strip Turnhout


Marten Toonderprijswinnaar Peter Pontiac in de kijker

Begin september 2011 wordt de Marten Toonderprijs, de prestigieuze Nederlandse stripoeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, uitgereikt aan Peter Pontiac. Het startsein om de Nederlandse undergroundstriptekenaar op alle mogelijke manieren in de kijker te zetten. Een overzichtstentoonstelling, een heruitgave van zijn bekendste graphic novel ‘Kraut’ en een bundeling van ’s mans oeuvre zorgen voor een uitgebreide kennismaking met de winnaar van de Marten Toonderprijs.

Aan de vooravond van het stripfestival van Breda, op 9 september 2011, mag Peter Pontiac de Marten Toonderprijs in ontvangst nemen. Diezelfde avond opent de overzichtstentoonstelling Comix, Hot Pix & Tragix in het Graphic Design Museum in Breda, waarin alle aspecten uit de carrière van Pontiac aan bod komen. Tegelijkertijd met de start van de expositie, die tot 27 november 2011 loopt, verschijnt bij uitgeverij Oog&Blik/De Bezige Bij  ’Rhythm’, waarin al het tekenwerk van Pontiac gebundeld wordt.

De bundeling van zijn verzameld stripwerk bevat alle strips chronologisch geordend van de Marten Toonderprijswinnaar. Het geeft zijn ontwikkeling van de underground-strips uit de jaren zeventig tot zijn latere werk weer, maar ook langere verhalen als ‘Lost in the Lowlands’ en ‘Requim Fortissimo’. Volgens de uitgeverij is deze bundeling het eerste complete overzicht van Pontiacs oeuvre. Bij uitgeverij Podium pakken ze dan weer uit, uiteraard ook ter gelegenheid van de uitreiking van de Marten Toonderprijs, met een derde herziene herdruk van Peter Pontiacs bekende graphic novel ‘Kraut’, een van de belangrijkste hoogtepunten uit zijn carrière. In ‘Kraut’ vertelt Pontiac het verhaal van zijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog een overtuigd collaborateur en oorlogsverslaggever was voor de Duitsers aan het oostfront.

25 August 2011, 13:42 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina