De Stripvalies van Geert De Sutter

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Stripvalies van Geert De Sutter

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Geert De Sutter.

Twee zomers terug was ik met vakantie aan het Gardameer. Daar las ik de zeven delen van Miyazaki’s meesterwerk ‘Nausicaä’, het verhaal van de prinses van de Vallei van de Wind.

Zeven delen, in totaal meer dan 1000 pagina’s: een verhaal over oorlog en pacifisme, vriendschap en liefde, opoffering en rechtvaardigheid. Het is een postapocalyptisch epos geworden met een sterk ecologische ondertoon: duizend jaar geleden ging de gigantische industriële beschaving ten onder. Het aardoppervlak wordt grotendeels bedekt door een giftig woud. De mens heeft zelf het oorspronkelijk ecosysteem uit balans gebracht. Enkel het kleine land van prinses Nausicaä wordt beschermd door een wind. Ze probeert een oorlog tussen buurlanden te vermijden om zo nog meer chaos te voorkomen. Het verhaal is opnieuw brandend actueel: het eerste album verscheen in 1983, 28 jaar vóór het drama met de kerncentrale van Fukushima! Het verhaal gaat niet enkel over hoe de mens meer respect moet tonen voor de natuur, het heeft ook een diepmenselijke boodschap: respect voor je medemens en voor andere volkeren. Miyazaki brengt dit alles zonder ooit belerend te worden. Hij weet als geen ander een boodschap te verpakken in een spannend verhaal met helden die nooit helemaal goed of helemaal slecht zijn en daardoor zeer herkenbaar.

Jammer dat hij na Nausicaä geen andere strips meer heeft gemaakt. Niet getreurd: zijn films (o.a. ‘Spirited Away’, ‘Castle in the Sky’ en ‘Howl’s Moving Castle’) zijn minstens even goed en zijn allen net zo origineel, authentiek én vooral heerlijk poëtisch!

Ben je een beetje avontuurlijk aangelegd, stap dan de droomwereld van Nausicaä binnen en volg haar 1000 pagina’s lang in en rond de vallei van de Wind!

(‘NAUSICAÄ’ van Miyazaki, uitgeverij Glénat, 7 delen)

Geert De Sutter begon zijn stripcarrière als assistent van Bob De Moor. Daarna maakt hij zelfstandig albums als  o.a. ‘De tijdelijke dood’ en ‘Jan van Pietersheim’.  Naast strips tekenen en schrijven geeft hij ook een cursus Comic Book Artist bij Syntra Hasselt (samen met Wim Swerts). In november komt zijn nieuw album ‘Het Geheim van de Bakkerij’ uit..
 
Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.