Strip Turnhout


Schenking van Marten Toonder-prent uit 1944 voor De Bezige Bij

(copyright Marten Toonder/De Bezige Bij)

De rijmprent ‘Het Vuur’ uit 1944, een gedicht van Jan Gerhard Toonder geïllustreerd door de geestelijke vader van ‘Tom Poes’ Marten Toonder – ontbrak tot voor kort in het archief van de Nederlandse uitgeverij De Bezige Bij. De kleinzoon van Anna Barnar-van Velsen (1910–1990), de vrouw in wiens nalatenschap de prent werd aangetroffen, heeft de prent nu geschonken aan de uitgeverij.

De rijmprent is een uitgave uit november 1944 van de ondergrondse uitgeverij De Bezige Bij. De uitgeverij ontstond in de illegaliteit rond een groepje Utrechtse studenten die met verschillende uitgaven hun activiteiten in het verzet financierden. In december van het laatste oorlogsjaar werd de uitgeverij officieel opgericht. De prent was de eerste uitgave in de D.A.V.I.D.-reeks (De Algemene Vrije Illegale Drukkerij). De rijmprent was in het bezit van Anna Barnar-van Velsen, die in de oorlog zelf onderdak bood aan onderduikers en voor zover bekend betrokken was bij drukwerk van het verzet.


19 July 2011, 14:48 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina