Strip Turnhout


De Stripvalies van Steven Dupré

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Steven Dupré, Bronzen Adhemar-winnaar van 2011.

Tip 1:

Eigenlijk alles van Loisel. Of nee, toch niet. Schrap wat enkel door hem geschreven is, want geen van zijn maatjes of imitatoren reikt nog maar tot zijn enkels waar het  de tekeningen en vooral de mise-en-scène betreft. Dus  blijven er over; ‘Op zoek naar de tijdvogel’, ‘Peter Pan’, en ‘Magasin Général’.
Hoewel die laatste reeks zowel geschreven als getekend wordt door Loisel én Jean-Louis Tripp beschouw ik haar als vintage Loisel. De tekeningen krijgen hun laatste potloodtrekken van Tripp, maar de gekozen standpunten en de personages zijn overduidelijk door Loisel gekozen en ontworpen. Hoe ze beiden te werk gaan is trouwens zeer fraai gedocumenteerd in de reeks ‘L’arrière boutique de Magasin Général’. Geen idee of dat ook in het Nederlands werd uitgegeven, maar aangezien het hier in de eerste plaats om een plaatjesboek gaat maakt dat niet eens uit.
Wat mij buiten mijn idolatrie nog zo aan ‘Magasin Général’ bevalt is het heerlijk kabbelende verhaal dat een tijdsgewricht weergeeft, een mentaliteit van de Canadese regio ook. En bovendien zijn alle bewoners van het kleine dorp met evenveel liefde neergezet. Geen enkel personage zonder persoonlijkheid.
Ik wist eerlijk gezegd niet dat het in Canada ook zo warm kon zijn.

Tip 2:

Jammer genoeg nooit in vertaling verschenen: ‘Le silence de Malka’ van Zentner en Pellejero. Het verhaal van een Joodse familie die de pogroms in Rusland ontvlucht en zich probeert te settelen in Argentinië. Zentner structureert zijn verhaal voorbeeldig en Pellejero legt hier de basis voor wat in latere albums zowat zijn handelsmerk zal worden; de dik aangezette contourlijn in combinatie met de vrij vlakke, maar o zo raak gekozen inkleuring. Maar in tegenstelling tot de eveneens zeer lezenswaardige latere albums op scenario van Lapière als ‘Een beetje Blauwe rook’ en ‘De Goelagwals’ heeft hij in ‘Le silence de Malka’ telkens de contourlijnen uitgespaard in zijn inkleuringen, wat naast een ongelooflijk arbeidsintensief proces ook een minder gladde lijnvoering oplevert. Af  en toe je blad eerst vet maken met olie om er dan overheen te schilderen zodat de verf oncontroleerbaar zijn zin doet en toch een resultaat boeken zoals je het bedoelde vereist meesterschap. En dat heeft Pellejero in overvloed.

Tip 3 :

‘Muchacho’.
Net als de twee andere tips hierboven ook niet meteen een recent tweeluik uit de Vrije Vlucht Collectie. Maar dat geeft niet. Mijn tips zijn klassiekers. Of zouden dat toch moeten zijn of worden.
Muchacho vertelt het verhaal van een jonge priester die verwikkeld raakt in de intriges die een Zuid-Amerikaanse revolutie onafwendbaar met zich meebrengen. Daarenboven worstelt hij ook nog eens met zijn eigen innerlijke demonen. En dat allemaal in magnifiek gepenseelde jungledecors. Jammer genoeg slechts twee delen. Dat hadden er voor mijn part gerust een pak meer mogen zijn.

Steven Dupré (1967) maakt ondertussen al een kwarteeuw strips. Hij maakte eigen reeksen als ‘Wolf’ (een krantenstrip die in album werd uitgegeven door BeeDee), ‘Sarah en Robin’ (voor Standaard Uitgeverij) en ‘Coma’ (voor Glénat). De laatste jaren werkte hij vooral voor het buitenland, en maakt hij strips met Didier Alcante (‘Interpol’) en Alexandre Astier (de stripversie van het populaire Franse televisieprogramma ‘Kaamelott’). Daarnaast werkt hij onder meer mee aan groepsprojecten als ‘Pandora’s Box’ en ‘De herinnering aan Abraham’. In september verschijnt het eerste deel van zijn nieuwe grote eigen project, ‘Midgard’. Steven Dupré  ontvangt op zaterdag 10 december uit handen van Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege de hoogste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal. Tijdens het Strip Turnhout-festival wordt hem dan de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip overhandigd. .

Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.

6 July 2011, 19:35 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina