Strip Turnhout


De Stripvalies van Gerard Leever

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Gerard Leever.

Een jaar of wat geleden vierden elkaar napapegaaiende stripjournalisten het 25-jarig bestaan van de Graphic Novel. Blijkbaar niet wetende dat al in 1930 de toen erg populaire Milt Gross zijn ‘He done her wrong’ maakte. Het boek bevat uitsluitend beeld, geen tekst dus en sluit daarmee aan bij de grote komieken van de stomme film. Het verhaal, een sociaal drama vol met liefde en bedrog had zo een filmscript uit die tijd kunnen zijn. Niet zo gek is daarom het feit dat Gross meewerkte als gagwriter aan de Chaplin-film ‘The Circus’. 

Humor en drama gaan hier prachtig hand in hand en de vlotte, knotsgekke tekenstijl van Gross maakt het boek tot een echte klassieker.
Ik heb dit jaar de oorspronkelijke versie uit 1930 weten te bemachtigen , maar het boek is vaak herdrukt. De versie van 6 jaar geleden van Fantagraphics is nog goed te verkrijgen.
Kopen dus!

De Nederlandse jeugdstripauteur Gerard Leever (1960), ook bekend onder zijn pseudoniem Gleever, maakte in zijn lange carrière strips als ‘Oktoknopie’, ‘Ernst Vrolijk’, ‘Het Felix Flux Museum’, ‘Dik Van Dieren’ en ‘Suus & Sas’. Van zijn (semi)-autobiografische strip  ’Gleevers dagboek’, dat voor het eerst in album verscheen in 1996, verschijnt in 2012 een nieuwe en aangevulde versie in hardcover bij uitgeverij Don Lawrence Collection. Gerard Leever wond de Stripschapprijs in 2006.  

Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.

7 July 2011, 15:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina