Strip Turnhout


Recensie

Ché (Oesterheld, Breccia & Breccia)

Héctor Oesterheld (1919-1978) schreef met ‘Mort Cinder’ en ‘El Eternauta’ twee van de grote klassiekers van de Argentijnse, zeg maar gerust de Zuid-Amerikaanse strip. Een Nederlandse vertaling kregen ze nog niet. In allebei de gevallen is dat erg jammer.

Nu verschijnt er met de stripbiografie van zijn landgenoot Ché Guevara uit 1968 eindelijk werk van Oesterheld in het Nederlands, getekend door Alberto Breccia (1919-1993), die ook ‘Mort Cinder’ tekende en als één van de absolute grootmeesters van het zwart-wit geldt (lees hierover het interview met José Muñoz in Stripgids 3). Breccia liet zich voor dit boek bijstaan door zijn toen jonge zoon Enrique, 45 jaar later ook zelf een gevestigde naam in de wereld van het beeldverhaal.

Het succes van het boek meteen na verschijning was erg groot, in zoverre zelfs dat de Amerikaanse ambassade Oesterheld vroeg of hij niet een soortgelijke strip over John F. Kennedy kon maken. Die kwam er nooit. ‘Ché’ is een mooi tijdsdocument, dat de tijd waarin het gemaakt werd uitademt. Maar voor een afgewogen portret van Guevara moet u elders zijn. Misschien volgende keer toch maar eerst ‘Mort Cinder’ of ‘El Eternauta’ vertalen. (TH)

Oesterheld, Breccia & Breccia
‘Ché’, Silvester, 96 blz., €19,95.
***
 

28 June 2011, 16:43 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina