Strip Turnhout


Unieke samenwerking tussen ‘De Kiekeboes’ en ‘Jump’

Half maart 2011 verschijnt het twaalfde album van ‘Jump’, de jongerenstrip van Charel Cambré. En het wordt niet zomaar een album als een ander. Want Cambré en zijn hoofdpersonages krijgen bezoek: ze krijgen de Kiekeboes over de vloer. Stripgids bracht de geestelijke vaders van beide reeksen, Merho en Charel Cambré, bij mekaar voor een uniek dubbelinterview.

Merho: In mei vorig jaar bracht het weekblad P-Magazine een speciale editie uit van het ‘Kiekeboes’-album ‘De affaire Chichi’. Aan vier tekenaars werd gevraagd om een nieuwe cover voor dat boek te tekenen, de lezers van het blad mochten vervolgens beslissen met welke cover het album uiteindelijk zou worden uitgebracht. Zoals te verwachten kozen de lezers van P-Magazine voor de meest sexy cover, die van Karl Meersman,met centraal de blote rug van Fanny. Zelf was ik ook zeer gecharmeerd door de cover die Charel getekend had. Vooral de manier waarop hij mijn figuren in zijn eigen stijl geïntegreerd had, vond ik bijzonder leuk. Ik heb Charel toen laten weten dat we er ooit samen eens iets mee moesten doen, al wist ik op dat moment nog niet wat. Een week later stuurde hij me al een eerste voorstelletje door. Het hing nog een beetje met haken en ogen aan mekaar, maar een eerste aanzet was gegeven.

Charel Cambré: Een belangrijke inspiratiebron voor mij was wat de voorbije jaren met ‘Robbedoes’ is gedaan. Uitgeverij Dupuis heeft de voorbije jaren aan de meeste uiteenlopende tekenaars carte blanche gegeven om een album met de ‘Robbedoes’-personages te maken. Ze mogen die helemaal in hun eigen stijl integreren, en met de personages doen wat ze willen. Dat heeft een paar prachtige albums opgeleverd, die ik veel beter vind dan wat de voorbije jaren in de normale ‘Robbedoes’-reeks is verschenen.

Een paar jaar geleden had ik, samen met Ronald Grossey als scenarist, een soortgelijk project uitgewerkt rond Jerom. Die maakt voor het eerst zijn opwachting in het ‘Suske en Wiske’-album ‘De dolle musketiers’. Hij zit op dat moment in een kooi. In een verhaal, dat drie albums zou beslaan, wilden we vertellen hoe Jerom in die kooi was terechtgekomen, gezien vanuit het standpunt van de dolle musketiers. Suske en Wiske zouden alleen in de achtergrond aanwezig zijn, en ik zou alles in mijn eigen stijl tekenen. Dat heeft een tijd lang in de pijplijn gezeten, nogal wat mensen waren er enthousiast over, maar uiteindelijk zag Standaard Uitgeverij het niet zitten. Jammer, want ik vond dat het veel potentieel had. Het idee om een populaire stripfiguur op een andere manier te zien bewegen, blijf ik interessant vinden.

Het volledige interview kan je terugvinden in Stripgids 23, die vanaf deze week te vinden is in de openbare bibliotheken van de provincie Antwerpen, en later ook in de Vlaamse stripspeciaalzaken.

16 February 2011, 09:47 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina