Strip Turnhout


Recensie

Waarom Pierre dood moest (Alfred & Oliver Ka)

In Stripgids 17 van september jl. gaf Jan Smet nog aan dat ‘Pourquoi j’ai tué Pierre’ dringend aan een vertaling toe was. Toch is hij lang niet de enige die blij zal zijn met deze uitgave.

Scenarist Olivier Ka ging als kind jarenlang op kamp met de ‘coole’ priester Pierre, maar werd door hem op zijn twaalfde misbruikt. Aanvankelijk verdrukt hij de feiten, maar als volwassene vreet het wel aan hem. Ka schreef het misbruik van zich af. Tijdens de voorbereiding van de strip trok hij evenwel samen met tekenaar Alfred naar de kampplaats, waardoor het verhaal nog een onverwachte wending krijgt.

Ka doet zijn verhaal schijnbaar zonder rancune, waardoor hij vermijdt dat ‘Waarom Pierre dood moest’ al te zwaar op de hand wordt. Alfred slaagt er van zijn kant in om met een mengeling van tekeningen, foto’s, schetsen en fotokopieën de gebeurtenissen sober maar overtuigend tot leven te wekken. Niet geheel verbazend is hij best op dreef in de scènes die hij zelf ook meemaakte. Dat scenarist Olivier Ka en tekenaar Alfred er in geslaagd zijn van ‘Waarom Pierre dood moest’ ondanks het zware thema geen tranendal te maken is een prestatie van jewelste. (WLE)

Alfred en Olivier Ka
‘Waarom Pierre dood moest’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 112 blz., €19,95.
*****
 

15 July 2010, 19:49 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina