Strip Turnhout


Geen pastelkleuren voor Nietzsche

Begin mei verschijnt zijn getekende Nietzsche-biografie op scenario van Michel Onfray, de meest gelezen filosoof van Frankrijk. ‘Nietzsche: Vrijheid scheppen’ is het vijfde stripboek op rij van Max Le Roy, die zijn vijfentwintigste verjaardag nog moet vieren. “Nietzsches levensverhaal is waargebeurd, maar leest bij Onfray als een roman. Het was zo beeldend opgeschreven, dat ik opnieuw de hele tijd zat te schetsen”, zegt Le Roy in een interview dat volgende week in Stripgids 19 verschijnt. Een voorpublicatie.

Meteen na het afronden van ‘Nietzsche’ heeft Max le Roy zich vol overgave op een nieuw project gestort. Zijn rugzak staat al klaar voor een reis van een maand door Vietnam. In de voormalige Franse kolonie gaat hij onderzoek doen voor ‘Dans la nuit la liberté nous écoute’ [In de nacht luistert de vrijheid naar ons], zijn nieuwe strip die volgend jaar bij Le Lombard moet verschijnen. Le Roy begint er meteen enthousiast over te vertellen: “Ik heb een Fransman ontmoet, Albert Clavier, die als soldaat naar de toenmalige kolonie Indochina is geweest. In Indochina is hij gedeserteerd. De Duitse bezetting van Frankrijk was toen net achter de rug en Clavier wist nog al te goed hoezeer hij de Duitsers had verafschuwd. Hij begreep waarom de Vietnamezen niet op de Fransen in hun land zaten te wachten. Dus is hij de jungle ingetrokken en heeft hij zich bij het Vietnamese verzet aangesloten.”

Ambitieus

Aan daadkracht en initiatief ontbreekt het Max le Roy niet, dat maakt zijn onstuitbare woordenvloed meteen duidelijk. Toch willen we eerst terugblikken op het recente verleden. Gelukkig heeft Le Roy nog even tijd voor hij naar het vliegveld vertrekt. Met dezelfde energie waarmee hij op het punt staat af te reizen, legde hij twee jaar eerder contact met Michel Onfray. De Franse filosoof geniet ook in Nederland en Vlaanderen bekendheid dankzij boeken als ‘Levenskunst’ en het ‘Antihandboek voor de filosofie’ (rijk geïllustreerd door stripmaker Jochen Gerner), waarin hij scholieren prangende vragen voorlegt als: waarom lijkt je school op een gevangenis? Onfray heeft een uitgesproken hekel aan de ivoren toren van waaruit veel beroepsfilosofen opereren. Hij vindt het denken te belangrijk om het aan beroepsdenkers over te laten. Vanuit die geest, om een nieuw publiek tot denken aan te zetten, schreef hij een filmscenario over het leven van een van zijn grote ‘denkmeesters’, Friedrich Nietzsche (1844-1900). De film zou door omstandigheden – ‘onverenigbaarheid der ideeën’ tussen filosoof en filmmaker – nooit worden gerealiseerd. Begin 2008 verscheen Onfrays scenario in boekvorm: precies op tijd voor Max le Roy.

De stripmaker weet nog goed hoe hij dit boek, ‘L’innocence du devenir’ (De onschuld van het worden), in handen kreeg. Hij barst los: “Eerder had ik Nietzsches ‘Aldus sprak Zarathoestra’ gelezen. Gewoon uit persoonlijke interesse, dat is zo’n invloedrijk werk. Tijdens het lezen had ik spontaan allerlei schetsen gemaakt. Zarathoestra is een erg aansprekend personage: een soort messiasfiguur die alleen in een grot woont en van zijn hoge berg neerdaalt om te reizen en te verkondigen dat God dood is. Een profeet met een lange baard – ik heb in India gereisd en zag meteen een Indiase heilige, een sadhoe, voor me. Het leek me geweldig er iets mee te doen, maar ik vond het project te ambitieus voor mij alleen. Toen zag ik in een boekhandel Onfrays boek liggen. Ik las het in één ruk uit. Onfray maakt korte metten met het clichébeeld van Nietzsche als een gevaarlijke, antisemitische denker. Dat is het beeld dat zijn zus en de nazi’s later hebben opgeroepen. Onfrays biografie corrigeert die mythe. Zijn boek biedt een mooie visie op Nietzsche als schrijver én als reiziger. Een visie op de denker die precies het juiste evenwicht weet te vinden tussen ideeën en metaforen, beelden en begrippen, en de eenzelvige profeet die afstand neemt van het kuddedenken en maatschappelijke en religieuze dogma’s. Nietzsches levensverhaal is waargebeurd, maar leest bij Onfray als een roman. Het was zo beeldend opgeschreven, dat ik opnieuw de hele tijd zat te schetsen.” (TD)

Het volledige interview leest u in Stripgids 19.

11 April 2010, 10:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina