Strip Turnhout


Onenigheid rond ‘Sjors & Sjimmie’

Sjors en Sjimmie (Wiroja)

Sjors en Sjimmie terug in de stripwereld?

Of er ooit een herstart komt van de Nederlandse stripreeks ‘Sjors & Sjimmie’ is nog maar de vraag. Het auteursteam de Wiroja’s (tekenaar Robert van der Kroft en scenaristen Wilbert Plijnaar en Jan van Die) zou de reeks maar wat graag een nieuwe start geven.  Maar uitgeverij Sanoma, de rechthebbende van de reeks, heeft het licht nog steeds niet op groen gezet. Robert Van der Kroft verklaarde aan onze redactie het gevoel te hebben van het kastje naar de muur gestuurd te worden.

“Wij – de Wiroja’s - zouden graag zien dat er een doorstart gemaakt wordt, maar elk gesprek dat wij proberen te organiseren met uitgeverij Sanoma wordt iedere keer verzet en uiteindelijk afgezegd. De ene keer is de strip ondergebracht in het Disney-strip-pakket, de volgende keer in een algemeen pakket en moeten we ons weer bij iemand anders introduceren. We zijn er al meer dan een jaar mee bezig”, aldus Robert van der Kroft.

Niet dat de Wiroja’s bij de pakken blijven zitten: “Er is vorige maand een brief de deur uit gegaan naar Sanoma, waarin wij ons contract opzeggen en wij per 1 januari ónze ‘Sjors & Sjimmie’-pagina’s als onze eigendom beschouwen. Nog geen reactie op ontvangen.”

‘Sjors & Sjimmie’ heeft al een hele voorgeschiedenis en werd al door verschillende tekenaars geadopteerd. Frans Piët was de eerste Nederlandse tekenaar van de reeks – die gebaseerd was op de Amerikaanse comic ‘Perry Winkle’ – en was de man die Sjimmie (Jimmie in het begin) introduceerde. Later lieten ook tekenaars Jan Kruis (‘Jan, Jans en de kinderen’) en Jan Steeman de kwajongens avonturen beleven. Er werd zelfs een stripblad opgericht met hun naam. Vanaf 1975 werd de reeks overgenomen door de huidige tekenaar Robert van der Kroft die eerst nog werkte met scenario’s van Patty Klein die daarna vervangen werd door Wilbert Plijnaar en Jan van Die. De roep naar de terugkeer van de twee Hollandse ketjes klinkt nu luider door de heropstart van het legendarische stripblad Eppo, dat de reeks jarenlang publiceerde.

Het auteursteam staat overigens ook in voor de reeks ‘Claire’ die wekelijks haar opwachting maakt in de Flair. Deze maand nog verschijnt er van ‘Claire’ een digitaal stripalbum voor de iPhone wat volgens de tekenaar het eerste digitale stripverhaal in Nederland is. “Of toch voor zover we weten”, nuanceert hij nog. Een voorsmaakje van de iPhone-Claire vind je hier

6 October 2009, 14:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina